Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego. Poradnik dla pacjenta

Redakcja: Agnieszka Dobrowolska-Zachwieja
Rok wydania: 2014
Wydanie: 1
Ilość stron: 52
Format: A5
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7597-238-2
Waga: 101 g
Cena:
9.10 PLN
(zawiera podatek VAT)

DO KOSZYKA

Z wstępu

Z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce poradnik–przewodnik prawidłowego żywienia w różnych jednostkach chorobowych przewodu pokarmowego.

Jest on efektem pracy zaangażowanej grupy studenckiej kierunku Dietetyka Wydziału Lekarskiego II UMP, zgromadzonej w Kole Naukowym Nutrigenomiki, grupy lekarzy z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Człowieka oraz Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Od początku istnienia Kliniki Gastroenterologii 
żywienie zarówno osób zdrowych, jak i obciążonych schorzeniami przewodu pokarmowego zajmowało istotną pozycję w postępowaniu leczniczym i profilaktycznym chorób gastroenterologicznych.

Naszym pierwotnym celem było stworzenie przyjaznego poradnika wyłącznie dla pacjentów, który pozwoliłby im zapoznać się z zaleceniami żywieniowymi oraz technologią przygotowywania potraw w chorobach przewodu pokarmowego. Jednakże wraz z powstawaniem kolejnych rozdziałów uznaliśmy, że ta forma przekazywania wiedzy na temat prawidłowego żywienia może być także pomocna studentom kierunku Dietetyka. 

Zapraszamy do lektury
Autorzy