Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego. Poradnik dla pacjenta
Redakcja: Agnieszka Dobrowolska-Zachwieja![]() |
Rok wydania: 2014
Wydanie: 1
Ilość stron: 52
Format: A5
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7597-238-2
Waga: 101 g
Wydanie: 1
Ilość stron: 52
Format: A5
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7597-238-2
Waga: 101 g
Cena:
9.10 PLN
(zawiera podatek VAT)
DO KOSZYKA
lub kup bezpośrednio w Punkcie Sprzedaży
Centrum Stomatologii, ul. Bukowska 70, poziom D1, pokój D131 (kliknij, aby zobaczyć mapkę)
9.10 PLN
(zawiera podatek VAT)
DO KOSZYKA
lub kup bezpośrednio w Punkcie Sprzedaży
Centrum Stomatologii, ul. Bukowska 70, poziom D1, pokój D131 (kliknij, aby zobaczyć mapkę)
Z wstępu
Z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce poradnik–przewodnik prawidłowego żywienia w różnych jednostkach chorobowych przewodu pokarmowego.
Jest on efektem pracy zaangażowanej grupy studenckiej kierunku Dietetyka Wydziału Lekarskiego II UMP, zgromadzonej w Kole Naukowym Nutrigenomiki, grupy lekarzy z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Człowieka oraz Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Od początku istnienia Kliniki Gastroenterologii
żywienie zarówno osób zdrowych, jak i obciążonych schorzeniami przewodu pokarmowego zajmowało istotną pozycję w postępowaniu leczniczym i profilaktycznym chorób gastroenterologicznych.
Naszym pierwotnym celem było stworzenie przyjaznego poradnika wyłącznie dla pacjentów, który pozwoliłby im zapoznać się z zaleceniami żywieniowymi oraz technologią przygotowywania potraw w chorobach przewodu pokarmowego. Jednakże wraz z powstawaniem kolejnych rozdziałów uznaliśmy, że ta forma przekazywania wiedzy na temat prawidłowego żywienia może być także pomocna studentom kierunku Dietetyka.
Zapraszamy do lektury
Autorzy