Metody badania jakości surowców i produktów kosmetycznych. Podręcznik dla studentów kosmetologii – wydanie II uzupełnione

Redakcja: Beata Stanisz , Izabela Muszalska-Kolos

Rok wydania: 2024
Wydanie: II uzupełnione
Format: B5
Oprawa: Miękka
ISBN: 978-83-7597-463-8
Liczba stron: 170
39,95 zł

Przedmowa do wydania II

Wraz z rozwojem nowych technik wytwarzania kosmetyków, zaczęto produkować nowe preparaty o składzie bogatym w interesujące związki aktywne, poprawiające działanie produktu. Stosowane składniki czynne cechują się różnorodnością właściwości fizykochemicznych. Jednymi z najważniejszych parametrów są ich wielkości cząstek oraz kształt; wyróżniamy m.in. nanokapsułki, niosomy oraz nanoemulsje. Właściwie dobrana charakterystyka struktur wzbogaca kosmetyk i może wspomóc jego działanie. Ze względu na niewielki rozmiar cząstek aktywnych do ich otrzymywania stosuje się osiągnięcia z zakresu nanotechnologii. Jednak, oprócz wielu zalet tych materiałów, nie należy zapominać o ryzyku związanym z bezpieczeństwem podczas ich stosowania.
Autorzy opracowując wydanie II podręcznika dla studentów kosmetologii pt. „Metody badania jakości surowców i produktów kosmetycznych”, mieli na uwadze dynamiczny rozwój w obszarze kosmetologii i  prowadzili m.in. nowe rozdziały, takie jak: Badania stabilności produktów kosmetycznych, Zanieczyszczenia kosmetyków czy Nanotechnologia w kosmetykach oraz podrozdziały, takie jak: Metody wyznaczania  lipofilowości, Nowoczesne techniki badania wybranych produktów kosmetycznych, np.: Spektroskopia Ramana w ocenie jakości produktów kosmetycznych, Metoda fluorescencji rentgenowskiej w analizie kosmetyków czy Modele określania barw.
Szczegółowa analiza kosmetyków jest koniecznym etapem przed wprowadzeniem nowego produktu na rynek kosmetyczny. Autorzy przygotowując wydanie II niniejszej książki, mają nadzieję, że przedstawione  zagadnienia pomogą studentom kosmetologii w zdobywaniu rzetelnej wiedzy dotyczącej surowców i wytwarzania kosmetyków, a producentom w opracowywaniu świadectw jakości ich produktów.

Autorzy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk