Z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce poradnik–przewodnik prawidłowego żywienia w różnych jednostkach chorobowych przewodu pokarmowego.
Jest on efektem pracy zaangażowanej grupy studenckiej kierunku Dietetyka Wydziału Lekarskiego II UMP, zgromadzonej w Kole Naukowym Nutrigenomiki, grupy lekarzy z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Człowieka oraz Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Od początku istnienia Kliniki Gastroenterologii
żywienie zarówno osób zdrowych, jak i obciążonych schorzeniami przewodu pokarmowego zajmowało istotną pozycję w postępowaniu leczniczym i profilaktycznym chorób gastroenterologicznych.
Naszym pierwotnym celem było stworzenie przyjaznego poradnika wyłącznie dla pacjentów, który pozwoliłby im zapoznać się z zaleceniami żywieniowymi oraz technologią przygotowywania potraw w chorobach przewodu pokarmowego. Jednakże wraz z powstawaniem kolejnych rozdziałów uznaliśmy, że ta forma przekazywania wiedzy na temat prawidłowego żywienia może być także pomocna studentom kierunku Dietetyka.
Zapraszamy do lektury
Autorzy
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.